Ontdek het pure genieten

Zeilvakantie zuidkust Sicilië - route 27: 27-10-2018 / 27-10-2018

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed, terwijl we de prachtige zuidkust van Sicilië volgen, in de geschiedenis duiken en onderweg prachtige baaien en dorpjes verkennen. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten de cruise op zaterdag in Syracuse. Onze watertaxi brengt je naar je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op in een op een prachtige plek, met een wit zandstrand en azuurblauw water.

We laten het anker zakken in de lagune van Syracuse, waar je het eiland Ortygia kunt bezoeken. Het is moeilijk om te verdwalen – het is slechts 1 km bij 500 meter groot – maar het zit boordevol geschiedenis (tot wel 2.500 jaar terug). Architecturale stijlen lopen sterk uiteen, waaronder Griekse en Romeinse overblijfselen, middeleeuwse gebouwen uit de Normandische tijd en veel ingetogen barok. Restaurants, trattoria’s en bars zijn er in overvloed te vinden en het is vooral leuk om aan het einde van de middag aan de westkant te zitten. Lekker opgewarmd door de zon geniet je van je drankje terwijl je zwaait naar de New Horizons.

Syracuse was de belangrijkste stad van Magna Graecia. Het versloeg het machtige Athene in 413 en was de thuisbasis van vele grote Grieken, waaronder de onnavolgbare Archimedes. Op het hoogtepunt van zijn economische, politieke en militaire macht had de stad 300.000 inwoners en volgens Cicero was het ‘de grootste Griekse stad en de mooiste van allemaal’. Er is genoeg te zien. De archeologische vindplaats in het noordwesten van de stad, herbergt een groot aantal goed bewaard gebleven Griekse (en Romeinse) overblijfselen. De belangrijkste bezienswaardigheid is ongetwijfeld het Griekse theater dat zijn origine vindt in de 5e eeuw v.Chr.

Zuidkust van Sicilië zeilcruise

De zuidelijke kust en het achterland vormen een welkome afwisseling van de vulkanische gesteenten in het noorden: de steden zijn hier ruim en licht, in een lieflijker landschap dat naar eindeloze lange zandstranden en de zee rolt.

We laten het anker zakken in de buurt van Pozzallo, voor een beeldschoon strand met wit zand en azuurblauw water. De stranden zijn ongerept, zo wit, zo schoon en zo perfect. Je hebt deze laatste dag van de cruise om te ontspannen aan boord, naar een van de zandstranden te gaan of om het zuidwesten van Sicilië te ontdekken.

Op het zuidelijkste punt van Sicilië is Portopalo di Capo Passero een vriendelijk oud vissersdorp. Er zijn zandstranden en riffen die worden onderbroken door kleine baaien die veel te bieden hebben voor zowel zonaanbidders, kinderen, sterkere zwemmers, snorkelaars,  duikers en vissers. De stad had een sterke binding met Syracuse in het Griekse tijdperk. Maar de belangrijkste industrie was het tonijnvissen, het verpakken en exporteren ervan, wat het al eeuwen doet. De overblijfselen van de oude tonnara staan als stille getuige van deze oude handel, die vandaag de dag nog steeds belangrijk is. Er worden meloenen, tomaten, citrus en groenten als belangrijke gewassen verbouwd.

De stad is klein maar vriendelijk, met 4.000 inwoners en spectaculaire zeegezichten. Je kunt hier genieten van zowel zonsondergangen als zonsopgangen, die adembenemend zijn. Er zijn restaurants, winkels en cafés aan zee. Het chique Castello Tufari is een chic herenhuis, dat is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw en misstaat niet in een prentenboek.

Het Fort van Portopalo is gebouwd in de 16e-eeuw om soldaten en artillerie te huisvesten om zodoende bescherming te bieden tegen aanvallen van piraten. Het was een kwetsbaar punt waar de Turken en piraten graag aan wal kwamen om hun water en proviand aan te vullen. Naast het vierkante fort staat een hoge vuurtoren die zeilers beschermt.

Het eiland Capo Passero ligt op slechts 250 meter van de kust en beslaat 37 hectare. Er is een oud fort te bezoeken en er zijn oude tonijnvisserijloodsen, waar vissers hun netten en uitrusting opsloegen. Tegenwoordig is het een toevluchtsoord voor vogels en zeefauna, die van het ongerepte, natuurlijke landschap houden. Het kleinere eiland, Isola delle Correnti, is klein en verbonden met het vasteland door een rotsstrook. Er is een verlaten vuurtoren en vuurwachterswoning. Het is een populaire plek om te windsurfen.

Portopalo ligt in de buurt van Pachino en is dichtbij de barokke steden Noto en Avola, die samen met de andere steden deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed. De stranden en de wateren hier zijn schoon en behoren tot mooiste stranden in Sicilië.

Onze eindbestemming voor deze cruise is Ragusa, een van de meest pittoreske stadjes van Sicilië. Het is één van de door de UNESCO beschermde barokke steden in het zuidoosten van Sicilië. Slenteren is de beste activiteit in Ragusa, slingerend langs de sfeervolle lanen van Ragusa Ibla of klauterend de trappen op naar de bovenstad en genieten van het geweldige uitzicht over Ibla. Dit is een uitnodigende stad voor nog meer ontspanning – een drankje drinken aan een cafétafel op de mooie glooiende piazza voor de Duomo, een ijsje eten met wijnsmaak, een heerlijke maaltijd nuttigen in één van de kleine restaurants van de stad of een wandeling in de park maken.

Je hebt de hele vrijdag om aan boord te ontspannen of om het typisch Siciliaanse leven in Ragusa of de stranden te ontdekken. We brengen je dan met de watertaxi aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. Na een cruise van meer dan een half jaar op de Middellandse Zee, eindigt deze reis in Sicilië. Een magisch eiland en één van de meest centrale locaties in de Middellandse Zee. De Floris wordt voor de winter uit het water gehaald en onderhouden voor het zeilseizoen van volgend jaar.

O
ntschepingshaven: Syracuse
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Catania Airport (0:45 min)

Ontschepingshaven: Marina di Ragusa
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Catania Airport (1:30 min)