Ontdek het pure genieten

Zeilen langs de westkust van Sardinië - route 15: 04-08-2018 / 11-08-2018 

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed, terwijl we langs de westkust van Sardinië varen, genietend van gouden zonsondergangen en de kalkstenen kustlijn. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten onze cruise op zaterdag in de baai van Alghero. Onze watertaxi brengt je aan boord van je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op je, liggend in de haven, klaar om uit te varen langs de westelijk gelegen landschappen van Sardinië, over een uitgestrekte en open zee. Een omgeving die uitnodigt tot ontspanning en contemplatie.

Alghero is een plek op Sardinië waar de kust – eerst laag en goudkleurig – oprijst tegen gigantische kliffen, die recht in de zuiverste blauwe zee duiken. Waar de natuur regeert met al zijn kracht, waardoor grote gebieden met mediterrane struiken aan de ontginningsdrift van de mens zijn ontsnapt. Ze verspreiden de heerlijkste geuren. Een minder bekend deel van de westkust van Sardinië, afgelegen van de dorpen en het nachtleven.

Westkust Sardinië zeilcruise

De stilte op het water wordt enkel doorbroken door het geluid van de rollende witte golven over de azuurblauwe zee. In de lucht zijn de spectaculaire capriolen van roze flamingo’s te bewonderen. En op het land vind je de melancholieke schoonheid van oude mijnen, rood gekleurd door de tijd. We varen naar Oristano. Met zijn Fenicische oorsprong, is Oristano het hart van dit deel van Sardinië, met zijn monumenten en zijn wijn en culinaire specialiteiten, zoals Vernaccia.

We bezoeken de schiereilandengroep Penisola del Sinis, met stranden om bij weg te dromen. Hier is het fascinerende en mythische gebied van Tharros onstaan.  Een stad gesticht door de Feniciërs rond de achtste eeuw voor Christus, en op kleine afstand van de eilandjes Mal di Ventre en Scoglio del Catalano. Deze eilandjes vormen samen met de Penisola del Sinis het beschermde zeegebied Sinis – Mal di Ventre.

Cabras, waarvan het meer beroemd is om de verscheidenheid aan watervogels die in het riet broeden. Daarnaast vind je er de beroemde reuzen van Mont’e Prama, de oudste gigantische beelden in de Middellandse Zee. En in het Stedelijk Archeologisch Museum Giovanni Marongiude vind je archeologische overblijfselen gevonden in Tharros.

Wanneer we de kust even laten voor wat hij is, en verder het achterland intrekken, komen we bij het prachtige Santu Lussurgiu. Deze stad biedt een prachtig historisch centrum, mooie uitzichten en de spectaculaire kerk van San Leonardo de Siete Fuentes, een Romaanse kerk versierd met zeven stromende fonteinen. Aan de oevers van de rivier de Tirso vind je de beroemde Romeinse baden van Fordongianus, daterend uit de eerste eeuw na Christus. Sinds de oprichting van de spa, stroomt het water uit de natuurlijke bron met een constante temperatuur van 56 graden en wordt de bron nog steeds gebruikt voor zijn helende eigenschappen.

Verder naar het zuiden, ligt het juweel van de Costa Verde. Bijna 50 kilometer aan brede stranden, rotsachtige baaien, een witte zeebodem en gouden zand. Naast al dit prachtigs, zijn het de stilte en ongereptheid die dit gebied waarlijk uniek maken. En wat je zeker niet wilt missen, is het strand bij Piscinas. Het enige woestijngebied in Europa, met door de mistral gevormde zandbergen en zoutwater lelies en klaprozen. En wanneer je geluk hebt, kun je bij zonsopgang het Sardijnse hert tegenkomen dat afdaalt naar de zee.

Donderdag passeren we Buggerru en gaan voor anker bij Port Flavia. Dichtbij ligt het Masua-strand, met vlak voor de kust de Pan di Zucchero, een kalkstenen klif van 133 meter hoog. Je hebt de hele vrijdag de ruimte om te ontspannen aan boord in de prachtige baai of om dit deel van Sardinië te ontdekken. In het laatste geval brengen we je met onze watertaxi aan wal. Een goede gelegenheid om Montevecchio bezoeken, waar je  ruïnes van mijndorpen vindt, die doen denken aan Wild West-spookscenario’s en tegelijkertijd prachtige plaatjes opleveren.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Alghero
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthavens: Alghero Airport (0:15 min) of Olbia Airport (1:45 min)

Ontschepingshaven: Porto Flavia
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthavens: Cagliari Airport (1:00 min)