Ontdek het pure genieten

Zeilvakantie Toscaanse kust en Lazio - route 21: 15-09-2018 / 22-09-2018 

Gedurende deze week volgen we de westkust van Italië en worden al je zintuigen geprikkeld en gevoed. We varen langs stranden, baaien en lagunes met azuurblauw water, die voor het massatoerisme verborgen blijven. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

Vanaf de baai van Piombo zetten we koers op Punte Ala, in de golf van Follonica. Vanaf daar varen we uit naar het hart van de Toscaanse Meremma. Daar hebben we keuze uit twee havens: Marina die Grosetto en Principina a Mare, beiden dichtbij het Marmemma Natuurpark, dat bekend staat om zijn rijke naaldbomenvegetatie. Het is een oud vissersdorpje in het Grosseto-gebied, in het zuiden van Toscane.

Toscane & Lazio kustlijn zeilcruise


Onze volgende bestemming is Talamone, een lieflijk dorpje dat is gelegen aan de zuidelijke grens van de Uccelina bergketen. Talamone heeft haar oorsprong in de Neolithische tijd; er zijn in de afgelopen decennia vele sporen gevonden die wijzen op die tijd, zoals speren en gebruiksvoorwerpen. Zowel de Etrusken als de Romeinen leefden op deze rotsheuvel. Vandaag de dag kun je nog steeds de sfeer van een traditioneel vissersdorp proeven. De 13e eeuwse imposante Aldobrandeschi vesting torent hoog boven het dorpje uit. In de afgelopen eeuwen is de vesting meerdere malen verwoest. Zoals de vesting er vandaag de dag bij ligt heeft Toscane te danken aan de inwoners van Sienna, die de vesting in de 16e eeuw opnieuw hebben opgebouwd. Het is een opvallend bouwwerk op deze rots. Het dorp ademt nog steeds de oude sfeer; de nauwe straatjes en stenen huizen karakteriseren het oude centrum.

We zeilen verder naar een verborgen schat die omringd is door de Tyrrheense zee van Toscane. Het is het eiland Giglio (Isola del Geglio), omzoomd door prachtige stranden met kristalhelder zeewater. Misschien doet de naam wel een belletje bij je rinkelen; het cruiseschip Costa Concordia kwam hier tot zinken in 2012. De grote bergingsoperatie haalde de internationale kranten. Maar dat is niet waaraan je moet denken als we het over het eiland Giglio hebben. Deze parel van de Thyrrheense zee is een waar exotisch paradijs, dat prachtige verrassingen in petto heeft voor de reiziger die de moeite neemt het eiland te ontdekken, net als de Italianen zelf. Het eiland wordt omringd door intens azuurblauw zeewater dat een rijke onderwaterfauna herbergt. 90% van het eiland is bedekt met typisch mediterrane begroeiing, die uitnodigt om te voet ontdekt te worden.

Nadat we het eiland hebben verkend lichten we het anker en koersen we op Civitavecchia. Ook deze stad heeft zijn oorsprong in de tijd van de Etrusken. Rond 100 n.C., toen de Etrusken werden ingelijfd door de Romeinen, liet keizer Trajan de haven bouwen, om als toegangspoort voor Rome te dienen. Hij noemde de haven Centum Cellae, waarvan je het centrum gemakkelijk te voet kunt bezoeken. Monumenten die het bezoeken meer dan waard zijn, zijn het Forte Michelangelo, gebouwd door Bramante in de 16e eeuw, de oude muren rondom de haven (waar je ook een fontein in travertijn marmer van de hand van Vanvitelli vindt), en de Rots, een onverwoestbaar fort dat al eeuwenlang over de stad en de haven waakt.

Op donderdag komen we aan bij de prachtig bewaard gebleven ruïnes van de Ostia Antica, zo’n 30 km ten westen van Rome, gelegen in de monding van de rivier de Tiber. Ostia werd rond 620 v.C. gesticht; de centrale attractie was het zout dat werd verzameld uit nabijgelegen zoutvlakten, dat diende als een kostbare middel om vlees te zouten om het langer houdbaar te maken. Toen Ostia later werd veroverd door de Romeinen en Rome de hele Middellandse Zee beheerste, diende Ostia als drukke handelshaven voor de hoofdstad. Verken Ostia Antiqua in de middag en bekijk de ruïnes van Ostia, zittend op de bovenste rij van de oude arena. Laat je verbeelding 2.000 jaar terug gaan naar de tijd dat dit de oude zeehaven van Rome was, een bloeiend commercieel centrum met meer dan 60.000 inwoners.

De vrijdag heb je de hele dag de tijd om te ontspannen aan boord of een bezoek te brengen aan de eeuwige stad Rome. We brengen je per watertaxi aan wal. ‘First see Rome, then die’; dat is niets teveel gezegd. Ben je voor het eerst in de stad? Bezoek dan het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, de Trevi-fontein, de Spaanse trappen en de Piazza Navona. Genoeg voor volle dag ontdekken. Rome is niet in een dag gebouwd en je kunt de stad zeker niet in één dag bekijken. Ben je er al vaker geweest, dan kun je wellicht de Catacomben of de Necropolis bezoeken, de koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen of gewoon ontspannen en de sfeer van de Italiaanse levensstijl opsnuiven terwijl je geniet van een cappuccino op een terrasje.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag  vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die vandaag aankomen voor een ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Piombino Tosscane
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Pisa Airport (1:15 min)

Ontschepingshaven: Ostia
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Rome Fiumiciono Airport (FCO) (0:15 min)