Ontdek het pure genieten

Zeilen langs de Toscaanse kust en van Elba naar Corsica - route 12: 14-07-2018 / 21-07-2018 

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed, terwijl we de Toscaanse kust van Italië volgen, de noordkant van het eiland Elba en het prachtige Corsica verkennen. Aan boord van de New Horizons kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten onze cruise op zaterdag in het mooie Talamone. Onze watertaxi brengt je aan boord van je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op je in de haven met in de achtergrond het imposante Aldobrandeschi fort uit de 13de eeuw.

Toscaanse Kust, Elba & Corsica zeilcruise


We zetten koers richting Castiglione della Pescaia, een oud vissersstadje aan de kust in het Grosseto-gebied in het zuiden van Toscane. Vanuit de stad heb je een prachtig uitzicht op de eilanden Elba en Giglio en in de directe omgeving vind je het voorgebergte van Argentario. Deze stad heeft het allemaal: stadsmuren, een kasteel, wilde natuur, ongerepte landschappen, lekker eten en wijn. Onze volgende stop is Punta Ala waar de glooiende heuvels van Toscane naadloos overgaan in de helder blauwe zee, met in de verte zicht op het eiland Elba en nog iets verder weg de mistige contouren van Corsica. Aan de kust lange zandstranden omzoomd door pijnbomen, die de atmosfeer met hun heerlijke geur vullen. Natuurlijk bezoeken we de beroemde jachthaven van Punta Ala, waar duizenden zeilboten liggen.
We verlaten het vasteland van Italië in westelijke richting naar het eiland Elba. Het eiland Elba is beroemd vanwege de ballingschap van de Franse keizer Napoleon op dit eiland in 1814. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug, tot in de prehistorie, met de Ilvati-stam uit Ligurië die het eiland Ilva noemde. Vervolgens hebben de Etrusken op het eiland gewoond en later de Romeinen, die het eiland en zijn rijke afzettingen van ijzer en zijn modderbaden zeer konden waarderen. Op verschillende plekken op het eiland kom je herinneringen aan het glorieuze verleden tegen, zoals in musea waar je archeologische vondsten kunt bewonderen en de indrukwekkende forten en militaire bouwwerken, zoals het Castello del Volterraio. En ook prachtige Napoleontische residenties uit de 19e eeuw, zoals het Palazzina dei Mulini.

Wat Elba echt bekend en beroemd maakt, zijn de helder blauwe zee, de prachtige stranden en de grote diversiteit aan landschappen, zowel op land als in de zee. Hiermee is het eiland Elba een unieke bestemming in Toscane. Zonder overdrijven kunnen we stellen dat Elba een aards paradijs is. Bovendien is Elba de perfecte plek voor buitensportactiviteiten. Dankzij de rijke zeebodem en de vele verschillende vissoorten die er leven, zijn met name duiken en snorkelen favoriete sporten in dit gebied. Maar als liefhebber van het buitenleven kun je hier ook genieten van prachtige wandelingen, mountainbiken, een rondje golf of een dagje zeilen. En wanneer je voor volledige ontspanning wilt gaan, kun je terecht in de thermale baden van San Giovanni.

Onze reis gaat verder en op donderdag komen we aan op Corsica. Als een onneembaar fort uitstekend boven de Middellandse Zee, lijkt Corsica op een miniatuurcontinent, met een verbazingwekkende geografische diversiteit. Binnen een half uur verandert het landschap van glinsterende baaien, hippe kuststeden en prachtige stranden tot gekartelde bergpieken, adembenemende valleien, dichte bebossing en betoverende dorpjes verscholen in de heuvels. Corsica biedt een ongelooflijk gevarieerd palet aan mogelijkheden: van wandelen en kanoën tot zonnebaden, het verkennen van de rijke geschiedenis van het eiland of het proeven van lokale specialiteiten.

Hoewel Corsica al meer dan 200 jaar officieel deel uitmaakt van Frankrijk, geeft het in alles een andere vibe af dan het vasteland, van gewoonten en gerechten tot taal en karakter, wat de aantrekkelijkheid van het eiland alleen maar ten goede komt. Locals houden ervan om over hun Corsicaanse identiteit te praten, wat garant staat voor boeiende avonden. Vooral in aanwezigheid van de heilige trilogie van eten, wijn en melodieuze Corsicaanse muziek.

Bastia is echt een verrassing. Het is een authentiek deel van het moderne Corsica, dat zich met succes verzette tegen de noodzaak om zijn authentieke uitstraling op te poetsen voor het toerisme. De historische buurten van Terra Vecchia en Terra Nova zijn bijzonder levendig. Je hebt de hele vrijdag de tijd om te ontspannen aan boord of om Corsica te verkennen. In het laatste geval brengen we je met onze watertaxi aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Talamone
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Rome Fiumiciono Aorport (FCO) (1:45 min)

Ontschepingshaven: Bastia (Corsica)
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Bastia Airport (0:30 min)