Ontdek het pure genieten

Zeilreis langs de kust van Amalfi van Sorrento naar Salerno - route 23: 29-09-2018 / 06-10-2018 

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed terwijl we de prachtige kust van Amalfi volgen, unieke baaien verkennen en van het betoverende uitzicht genieten. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten de cruise op zaterdag in  Sorrento, een buitengewoon gebied waar zee, bergen, diepe valleien en citrusboom-bossen elkaar afwisselen. Er is hier voor elk wat wils te vinden. Kies uit natuur en stilte, cultuur, zwemmen, wellness-behandelingen, een excursie of een wandeling in de natuur.

Vanaf daar zeilen we naar Europa’s mooiste en romantische bestemming: de kust van Amalfi. Het is sinds mensenheugenis een toeristische trekpleister. In de zomer is het een ramp om de kust per auto te bezoeken, omdat de kustweg amper breed genoeg is voor twee auto’s naast elkaar; files zijn onvermijdelijk in de zomer. Maar met de New Horizons hebben we daar geen last van. De betoverende charme en het idyllische weer verleidde oude Romeinse edelen ertoe hun villa’s daar te bouwen, een trend die nog steeds doorzet.

Prachtige kust van Amalfi zeilcruise


Tegenwoordig zijn de bergen en zeekliffen bebouwd met pastelkleurige vakantiehuizen en luxueuze villa’s, die de kustlijn hebben gemaakt tot een van de meest fantastische en unieke bestemmingen ter wereld. Het fragiele culturele landschap met kerken, tuinen en wijngaarden werd in 1997 als UNESCO-werelderfgoed geclassificeerd. Positano is de meest fotogenieke stad van de Amalfi-kust, met huizen die als een waterval van kleuren naar beneden lijken te tuimelen. Het beste uitzicht op deze kust heb je natuurlijk vanaf de New Horizons.

De volgende baai aan de horizon is Praiano. Het rustige, uitgestrekte dorp Praiano staat in schril contrast met de glamour van Positano. Het dorp is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan dit gebied en is tevens het startpunt voor de uitdagende en spectaculaire wandeling via de Sentiero degli Dei – het Pad van de Goden – dat 11 kilometer langs de gekartelde top van het Lattari-gebergte loopt.

Direct boven de diepe Vallone del Furore-kloof ligt het ongepolijstje stadje Furore, bekend om zijn kleurrijke muurschilderingen en uitstekende DOC-wijnen. De weg van de kust zigzagt omhoog door een adembenemend landschap van kalksteen en smalle terrassen, beplant met wijnstokken. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht, op bijvoorbeeld het strand van Furore.

We lichten het anker en varen naar Amalfi, dat ooit een glorieuze maritieme republiek was. Amalfi is de drukste kustplaats maar als je de toeristen wegdenkt, is het een heel mooi plaatsje, omzoomd door citroenterrassen met een spectaculaire ligging tussen zee en bergen, Ook kun je er een bezoek brengen aan de prachtige Arabisch-Normandische kathedraal. Het is misschien niet zo beroemd als zijn blauwe tegenhanger op Capri, maar een bezoek aan de Grotta dello Smeraldo is zeker de moeite waard, met het groenblauwe licht dat in de onderwatergrot schittert.

De kustplaatsen ten oosten van Amalfi zijn minder hip dan de stadjes aan de westkant, maar dat juist de charme. Minori is een prachtig oude stadje met zandstranden, overblijfselen van een Romeinse villa en misschien wel de beste banketbakkerij in de regio. Het authentieke dorp Cetara geeft een goed beeld van hoe de Amalfikust moet zijn geweest vóór de komst van het massatoerisme. Het dorp heeft als enige een vissersvloot die nog in bedrijf is op de costiera.

We varen verder langs de kust. Aan de oostelijke grens van de costiera ligt de stad Vietri, een naam die bekend is voor de productie van het kleurrijke keramiek dat je in elk restaurant, hotel en bar langs de kust

Donderdagavond komen we aan in SalernoDeze stad lijkt in eerste instantie misschien een typisch Italiaanse grote stad, maar heeft een charmant eigen karakter. Vooral het levendige historische centrum, waar middeleeuwse kerken worden afgewisseld door trattoria’s, trendy wijnbars en boetiekjes. De stad heeft geïnvesteerd in een met bomen omzoomde boulevard aan de kust, waarvan wordt gezegd dat het een van de mooiste in Europa is. Bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Salerno en de Forte la Carnale hebben een rijke geschiedenis en vele kunstschatten. Het historische oude stadscentrum biedt een prachtige gelegenheid om van deze kustbestemming te genieten. Je hebt de hele vrijdag om te ontspannen aan boord of de stad te verkennen.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een volgende ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Sorrento
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Napoli Airport (1:00 min)

Ontschepingshaven: Salerno
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthavens: Salerno Airport (0:30 min) of Napoli Airport (0:45 min)