Ontdek het pure genieten

Zeilreis langs de kust van Lazio en Toscane en het eiland Giglio - route 11: 07-07-2018 / 14-07-2018

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed, terwijl we de westkust van Italië volgen, genietend van stranden, lagunes en helder blauw water en een unieke kijk krijgen op verborgen schatten. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten onze cruise op zaterdag in Ostia, onze watertaxi brengt je aan boord van je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op je liggend voor de kust van de prachtig bewaard gebleven ruïnes van Ostia Antica die twintig mijl van Rome liggen.

Lazio, Toscaanse kust & Isola del Giglio zeilcruise


Nadat we het anker hebben gelicht, gaan we richting Civitavecchia. Dit stadje dateert uit de Etruskische tijd. Rond 100 n.Chr., toen de Etrusken werden ingelijfd door de Romeinen, liet keizer Trajan de haven bouwen, om als toegangspoort voor Rome te dienen. Hij noemde de haven Centum Cellae, waarvan je het centrum gemakkelijk te voet kunt bezoeken. Monumenten die het bezoeken meer dan waard zijn, zijn het Forte Michelangelo, gebouwd door Bramante in de 16e eeuw, de oude muren rondom de haven (waar je ook een fontein in travertijn marmer van de hand van Vanvitelli vindt), en de Rots, een onverwoestbaar fort dat al eeuwenlang over de stad en de haven waakt.

Wanneer we naar het noorden zeilen, verlaten we Lazio en betreden de betoverende regio van Toscane. De ligging van Orbetello is uniek: het is een landtong in het midden van een lagune in het zuiden van Toscane. Orbetello is beroemd om zijn mooie lange stranden, de baai en de omliggende gebieden die veel te bieden hebben. De Orbetello-lagune is een van de meest ongerepte natuurgebieden in Toscane, waardoor we er met de New Horizons niet kunnen komen. Maar het is wel mogelijk om de lagune via de weg te bereiken; de Diga Leopoldina, gebouwd in 1841 langs een kunstmatige dijk, splitst die de lagune in tweeën en verbindt Orbetello met Monte Argentario.

De omgeving van Orbetello biedt een schat aan karakteristieke plaatsen zoals de haven van Talamone. Een pittoresk en geïsoleerd vissersdorp, dat ligt op een rotsachtig voorgebergte rondom een oud fort uit de vijftiende eeuw. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de kust en de eilanden.

We zeilen verder naar een verborgen schat die omringd is door de Tyrrheense zee van Toscane. Het is het eiland Giglio (Isola del Giglio), omzoomd door prachtige stranden met kristalhelder zeewater. Misschien doet de naam wel een belletje bij je rinkelen; het cruiseschip Costa Concordia kwam hier tot zinken in 2012. De grote bergingsoperatie haalde de internationale kranten. Maar dat is niet waaraan je moet denken als we het over het eiland Giglio hebben. Deze parel van de Thyrrheense zee is een waar exotisch paradijs, dat prachtige verrassingen in petto heeft voor de reiziger die de moeite neemt het eiland te ontdekken, net als de Italianen zelf. Het eiland wordt omringd door intens azuurblauw zeewater dat een rijke onderwaterfauna herbergt. 90% van het eiland is bedekt met typisch mediterrane begroeiing, die uitnodigt om te voet ontdekt te worden.

Donderdag arriveren we in Talamone, een lieflijk dorpje gelegen aan de zuidelijke grens van de Uccelina bergketen. Talamone heeft haar oorsprong in de Neolithische tijd; er zijn in de afgelopen decennia vele sporen gevonden die wijzen op die tijd, zoals speren en gebruiksvoorwerpen. Zowel de Etrusken als de Romeinen leefden op deze rotsheuvel. Vandaag de dag kun je nog steeds de sfeer van een traditioneel vissersdorp proeven. De 13e eeuwse imposante Aldobrandeschi vesting torent hoog boven het dorpje uit. In de afgelopen eeuwen is de vesting meerdere malen verwoest. Zoals de vesting er vandaag de dag bij ligt heeft Toscane te danken aan de inwoners van Sienna, die de vesting in de 16e eeuw opnieuw hebben opgebouwd. Het is een opvallend bouwwerk op deze rots. Het dorp ademt nog steeds de oude sfeer; de nauwe straatjes en stenen huizen karakteriseren het oude centrum.

Je hebt de hele vrijdag om te ontspannen aan boord, naar één van de stranden of ontdek betoverend Talamone. We brengen je met onze watertaxi aan wal. Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag  vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Ostia
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Rome Fiumiciono Aorport (FCO) (0:15 min)

Ontschepingshaven: Talamone
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Rome Fiumiciono Aorport (FCO) (1:45 min)