Ontdek het pure genieten

Zeilreis van Ostia naar Sorrento - route 22: 22-09-2018 / 29-09-2018 

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed, terwijl we de westkust van Italië volgen, vijf unieke eilanden verkennen en hun oorspronkelijke Italiaanse cultuur. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten onze cruise op zaterdag in Ostia, dat ligt aan de monding van de rivier de Tiber Het werd gesticht rond 620 v.Chr. Laat je verbeelding je 2.000 jaar terugvoeren naar de tijd dat dit de oude zeehaven van Rome was, een bloeiend commercieel centrum met 60.000 inwoners.

We lichten het anker op en zetten koers richting Anzio. Dit was een Volscische stad en de basis voor de opstand van Coriolanus tegen Rome. Later werd de badplaats Antium favoriet bij de keizers, die hier luxe villa’s en een theater lieten bouwen. Nero werd geboren in deze stad en de ruïnes van zijn villa zijn te zien langs de lage kliffen. Anzio kreeg het zwaar te verduren tijdens de oorlog en moest grotendeels herbouwd worden. De sfeer van het oude vissersdorp is gelukkig bewaard gebleven. De haven is druk en kleurrijk. In oostelijke richting zie je de hoge gebouwen van Nettuno en de zandduinen daarachter. Oop de hellingen boven de stad beschutten de bomen grote villa’s in Liberty-stijl, die zijn gebouwd als vakantiewoningen voor de erfgenamen van de Romeinse keizers.

Vanaf hier verkennen we vijf Italiaanse eilanden. Het is geen wonder dat toeristen hier eindeloos rondvaren en -zwemmen. Italië is zo rijk aan cultuur, geschiedenis en kunst. Het land biedt veel natuurlijke bezienswaardigheden, landschappen en architectuur die je de adem benemen. De Italiaanse eilanden vormen een klein paradijs waar je één bent met de natuur. Het is met recht één van de mooiste stukjes natuur in Europa.

Campania kust en vijf eilanden zeilcruise


Vandaar zetten we koers naar Ponza. Het is het grootste van de Pontijnse eilanden, een archipel die meer door Italianen wordt bezocht dan door toeristen. Het leven op Ponza is eenvoudig, ongerept en gespaard gebleven van de feestcultuur op de andere  eilanden in de Middellandse Zee. Ponza is een goed bewaard geheim. De tijdloosheid en eenvoud  vormen de charme van het eiland. Je zult je verwonderen als je voet aan wal zet op dit eiland. Ponza is de droom van elke fotograaf, met haar schilderachtige landschappen. De gastvrijheid proef je overal en stroomt door de aderen van de eilanders. Vergaap je aan de natuurschatten; grotten, zeeën, kliffen en schoonheid van flora en fauna.

Het volgende eiland aan de horizon is Ventotene, een kleiner eiland voor de westkust van Italië, tussen Rome en Napels. Ventotene doemt op als een rif uit de Tyrrheense zee. Het eiland is dun en is drie kilometer lang. Het eiland is steil en rotsig aan de ene kant en loopt schuin af naar de zee aan de andere kant. Hoewel het een eigen veerdienst heeft, heeft Ventotene een echt eilandkarakter waar je je soms ver van de bewoonde wereld waant. Het is een ideale bestemming om van de gebaande paden af te komen, met haar authentieke Italiaanse sfeer, een geweldig uitzicht en een scala aan activiteiten.

Na een rustige dag zijn we op weg naar de eilanden in de Baai van Napels. De vulkanische uitloper van het eiland Ischia is het grootste eiland. Het is een intrigerend mengsel van kuuroorden, weelderige tuinen, verborgen necropolissen en spectaculaire landschappen, met bossen, wijngaarden en pittoreske stadjes. Naast Ischia ligt Procida, met zijn prachtige stranden. Vergaap je aan de kleurrijke huizen in het levendige dorpje Marina Corricella. Bij zonsondergang en zonsopgang worden de huizen prachtig verlicht.

Na het lichten van het anker bij Ischia, hijsen we de zeilen voor de tocht naar het laatste van de vijf eilanden op deze cruise: Capri. Dit eiland werd al bewoond in het Paleolithicum. Het eiland werd kort door de Grieken bezet, voordat keizer Augustus het tot zijn privéspeeltuin maakte en Tiberius er in 27 n.Chr. met pensioen ging. De moderne functie als toeristisch centrum dateert uit het begin van de 20e eeuw. Capri’s legendarische schoonheid en verfijnd hedonisme heeft velen al betoverd, van Romeinse heersers en Russische revolutionairen tot Hollywood-legendes. Het is de perfecte microkosmos met een mediterrane aantrekkingskracht door het samensmelten van glinsterende grotten en baaien, Romeinse ruïnes en elegante pleinen.

Donderdagavond arriveren we in Sorrento, waar we voor anker gaan in een buitengewone omgeving waar zee, bergen, diepe valleien en citrusboom-bossen elkaar afwisselen. Er is hier voor elk wat wils te vinden. Kies uit natuur en stilte, cultuur, zwemmen, wellness-behandelingen of een wandeling in de natuur. Deze zonovergoten stad straalt de charme van de oude wereld uit. Doorkruis de kleine winkelstraatjes van de oude stad waar je prachtige lederwaren, keramiek, limoncello en het wereldberoemde ingelegde hout van de stad vindt.

Je hebt de hele vrijdag om te ontspannen aan boord, naar een van de zandstranden te gaan of om het fascinerende Sorrento te ontdekken. We brengen je dan met de watertaxi aan wal. Ook is het mogelijk om de Vesuvius of de ruïnes van Pompei te bezoeken.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een volgende ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Ostia
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Rome Fiumiciono Airport (FCO) (0:15 min)

Ontschepingshaven: Sorrento
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Napoli Airport (1:00 min)