Ontdek het pure genieten

Zeilvakantie langs de oostkust van Corsica - route 19: 01-09-2018 / 08-09-2018

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed terwijl we de oostkust van Corsica volgen, de vredige kustlijn verkennen en de schilderachtige binnenlanden ontdekken. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We beginnen onze cruise op zaterdag in Santa Giulia. Onze watertaxi brengt je aan boord van je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op je liggend in de baai.

We zetten koers naar Porto Vecchio. Het is een natuurlijke, lagune-achtige haven die in het verleden een belangrijke functie had voor de verschillende heersers van Corsica. Tegenwoordig is het een levendige jachthaven – met Romeinse oorsprong – en een reeks stranden, waarover wordt gewaakt door het pittoreske oude stadje en een 16e-eeuws fort.

Oostkust Corsica zeilcruise


Het oude centrum van Porto Vecchio is populair op Corsica, dankzij het karakteristieke doolhof van straatjes, de pleinen, restaurants, bars en boetieks, de markt, de gezellige sfeer en het uitzicht. Voor studenten geschiedenis en architectuur zijn er interessante bezienswaardigheden om te bezoeken, waaronder het Bastion de France, Place de la République (ooit het Romeinse hart van de stad), Porte Genoise (de oorspronkelijke toegangspoort tot de stad) en de citadel uit de 16e eeuw. Je kunt er uren rondwandelen en dineren of genieten van een gekoeld drankje terwijl je de wereld voorbij ziet gaan.

We lichten het anker en vervolgende onze cruise naar het noorden. De oostkust van Corsica is minder ontwikkeld en minder toeristisch. Het binnenland van het eiland heeft eeuwenoude bossen en afgelegen heuveldorpen om te ontdekken. De tijd en het toerisme hebben geen vat gekregen op het ongerepte natuurschoon.

Het achterland is bijzonder met zijn groene eikenbossen in Castagniccia en de prachtige uitzichten vanaf de berg Renoso en de vallei van de Fiumorbu. Gedurende de drukke zomerperiode is dit de uitgelezen plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur.

Sari-Solenzara is een klein dorpje gelegen aan de voet van de Aiguilles de Bavella, een prachtige berg midden op het eiland. Het silhouet van de berg biedt een van de meest opvallende en mooie landschappen van Zuid-Corsica. De toppen die tot wel 1600 meter hoog zijn, hebben kleuren die variëren van grijs tot oker tot goud, afhankelijk van de stand van de zon aan de hemel.

Aléria is een unieke plaats in Frankrijk, omdat het het tastbare bewijs is van de overheersing van de Feniciërs in de zesde eeuw. Als eerste – en historische – stad van Corsica heeft Aléria een rijke en interessante geschiedenis waar ook de Romeinen en Vandalen door de eeuwen heen hun plek hadden.

Met een bezoek aan Aléria heb je de gelegenheid om door verschillende mediterrane beschavingen te wandelen en te genieten van Tavignano en de dromerige natuur langs de oevers van meren. Tegenwoordig is het een belangrijk toeristisch en cultureel centrum in de oostelijke vlakte van Corsica. De stad nodigt uit om een duik te nemen in het hart van de geschiedenis en de tradities van Zuid-Europa.

Aléria is ook de perfecte start om Corte te ontdekken, de hoofdstad van Pascal Paoli’s ‘Corsicaanse natie’ tussen 1755 en 1769, Corte speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland en wordt nog steeds door veel Corsicanen als de culturele hoofdstad van het eiland beschouwd. De oude stad is perfect voor een wandeling, met zijn steile smalle straatjes waarover de citadel waakt.

Vanaf daar lichten we het anker en varen we naar Bastia, waar we donderdag aan zullen komen. Bastia is een grote stad ten noordoosten van Corsica die aan de voet van Cap Corse ligt, het schiereiland in het noorden. De stad is de belangrijkste haven en het commercieel centrum van Corsica.

Zoals bij veel Corsicaanse steden, begint de geschiedenis van Bastia met de Genovesen die het eiland vanaf de 14e eeuw beheersten. Ook in latere eeuwen hebben zij hun sporen achtergelaten – vanaf de Barok tot de 19e eeuw, toen er veel ontwikkeling plaatsvond in de stad. Je hebt de hele vrijdag vrij om aan boord te ontspannen of om deze schilderachtige stad te ontdekken. Met de watertaxi brengen we je aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een volgende ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Santa Giulia
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthavens: Ajaccio (2:30 min) of Bastia (2:15 min)

Ontschepingshaven: Biguglia, Corsica
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Bastia Airport (0:15 min)