Ontdek het pure genieten

Zeilvakantie Leuca-Sicilië - route 6: 02-06-2018 / 09-06-2018

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed terwijl we de zuidkust van Italië van de hiel naar de tenen volgen, de vele schatten ontdekken en kennismaken met een uniek deel van Italië. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten onze cruise op zaterdag in Leuca. Onze watertaxi brengt je aan boord van je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op je in een idyllische omgeving zoals je die op een ansichtkaart tegenkomt, met een wit zandstrand op de achtergrond, omgeven door azuurblauw water.

We zetten koers naar het zuiden van Italië. Vanaf Leuca is het een volledige dag zeilen naar de middeleeuwse stad Cariati Marina waarbij we de baai oversteken die tussen de hiel en tenen van Italië ligt. Wandelend in het oude centrum van Cariati, voel je als het ware het illustere verleden van de stad. Het oude centrum ligt op slechts een kilometer afstand van Cariati Marina. Cariati heeft een oude oorsprong: er zijn archeologische vondsten die dateren uit de Bréto-Hellenistische tijd (3e en 4e eeuw v.Chr.) in de heuvels van de Salto, die bewoond werden door het Brittiaanse volk dat leefde aan landbouw en schapenhouderij.

Tijdens de Romeinse periode was Cariati een bloeiende stad van Magna Graecia en heette het Carina vanwege de sierlijke uitstraling die het bood aan schepen op volle zee. Sommigen denken dat de huidige naam Cariati afkomstig is van Carina. De meeste inwoners beweren dat de naam afkomstig is van het Engelse woord ‘carried’. Het verhaal gaat dat toen de kustplaatsen werden aangevallen door de Saracenen – die de Ionische zee onveilig maakten – de bewoners van Carinade de noodzakelijke dingen oppakten en naar de heuvel droegen waar nu Cariati Superiore staat om aan de Turkse piraterij te ontsnappen. Op de heuvel bouwden ze hun huizen omringd door stevige muren.

Puglia, Calabria & Sicilië zeilcruise

Terwijl we verder varen langs de Italiaanse kustlijn naar het westen, kun je je vergapen aan de mooie dorpjes, zoals Crotone. Dit dorpje heeft een authentiek oud centrum en een geweldig museum. Het is ook  een goede uitvalsbasis voor de stranden richting het zuiden en voor de Griekse ruïnes in Capo Colonna.

In het uiterste oosten van Calabrië, 11 kilometer ten zuiden van Crotone, is de beroemde zuil bij Capo Colonna een eenzaam overblijfsel van een enorm complex dat diende als tempel voor alle Grieken in Calabrië. Gewijd aan Hera Lacinia, bezat de tempel oorspronkelijk 48 van deze Dorische zuilen en herbergde een immense rijkdom voordat de tempel steeds meer buiten gebruik raakte toen Magna Graecia en het Hellenisme in belang afnamen.

Onze volgende bestemming: Le Castella, een dorp overspoeld met geschiedenis, legendes en details, zoals je die op weinig andere plaatsen in de wereld vindt. Sommige experts geloven dat het het eiland Ogygia was waar de nimf Calypso naar verbannen werd in Homer’s ‘Odyssee’ en dat het oorspronkelijk deel uitmaakte van een kleine archipel die niet meer bestaat. Hannibal, de grote Carthaagse commandant van de Tweede Punische Oorlog (218-202 v.Chr.) zou tussen de kliffen van Le Castella hebben gewoond om zich te verschansen voor zijn Romeinse achtervolgers. Het fort beschermde het dorp tegen Ottomaanse invallen tussen de 16e en 18e eeuw. Legenden, verhalen en details zijn hier verweven, omarmd door een prachtige zee.

Een groot deel van de Italiaanse regio Calabrië bestaat uit kust; het is een schiereiland omringd door de Middellandse Zee. De zuidelijkste riviera, die langs de Ionische Zee loopt tussen de steden Riace en Locri, staat bekend als de Costa dei Gelsomini of de Jasmijnkust. Langs één van de wildste kustlijnen, doordrenkt met geschiedenis, slingert de prachtige Costa dei Gelsomini zich door 90 kilometer kustlijn van de provincie Reggio Calabria. De kust ontleent zijn naam aan de teelt van de geurige klimplant, die vrij verspreid voorkomt in het hele gebied.

Baaien met lange zandstranden worden afgewisseld door hoge en grillige kliffen; omgeven door groene, met citrus- en olijfbomen bedekte heuvels, helemaal tot aan het Parco Nazionale dell’Aspromonte. De Jasmijnkust is een ideale plek voor een bezoek aan de ongerepte omgeving, vol schoonheid, geschiedenis en tradities.

Palizzi is de zuidelijkste stad van het Italiaanse vasteland. Het is een pittoresk dorpje dat op de zuidelijke hellingen van het Aspromonte-massief ligt. Deze middeleeuwse nederzetting is fascinerend met zijn kronkelende smalle straatjes, trappen, gangen en een kasteel met uitzicht op het dorp vanaf een majestueuze klif. Palazzi is de ideale plek om traditionele specialiteiten en authentieke gerechten te proeven. Vanaf Palizzi steken we over naar Sicilië.

Donderdagavond komen we aan in Taormina, waar we voor anker gaan. Dit pittoreske dorp trekt meer bezoekers dan welke plaats dan ook in Sicilië, dankzij de prachtige ligging, de stranden en het Grieks-Romeinse theater, waarvan het uitzicht op de Etna moeilijk te evenaren is.

Je hebt de hele vrijdag om te ontspannen aan boord, naar één van de zandstranden te gaan of  betoverend Taormina te ontdekken. Wanneer nodig brengen we je met de watertaxi aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven, nemen afscheid van oude vrienden die vandaag en morgen vertrekken en verwelkomen nieuwe vrienden aan boord voor een nieuwe week met nieuwe avonturen.

Inschepingshaven: Leuca
Tijd 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Bari (3:00 min.)


Ontschepingshaven: Taormina
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthavens: Catania (1:00 min.)


Tekens

Zeilcruise Puglia naar Sicilie
Aanvlieghaven voor Leuca in Italië is Bari en de terugvlucht kan worden genomen vanaf Catania.