Ontdek het pure genieten

Zeilvakantie Amantea, via de Aeolian eilanden naar Sicilië - route 25: 13-10-2018 / 20-10-2018

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed terwijl we tussen de Eolische eilanden door varen, waar we dorpjes verkennen en genieten van majestueuze uitzichten. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten de reis op zaterdag in Amantea, richting Tropeaeen klein stadje aan de oostkust van Calabrië. Het staat bekend om zijn historische centrum bovenop een klif, prachtige stranden en veelgeprezen rode uien. In de 12e-eeuwse kathedraal die is gebouwd op een voormalig Byzantijns kerkhof, vind je marmeren sarcofagen en een schilderij van de Madonna van Roemenië, de beschermvrouwe van de stad. In de nabije omgeving is een uitkijkpunt over de heuvels. De eeuwenoude Santa Maria dell’Isola-kerk ligt op een rots met uitzicht op de zee.

We laten Tropea achter ons en zetten koers op de Eolische eilanden. Je vindt er zeeën zo helder als de bij de Bahama’s, landschappen die je zo in films terug zou kunnen zien en uitzonderlijke restaurants. En de New Horizons brengt je er.

Eolische eilanden en Sicilië zeilcruise


Het eerste eiland op ons lijstje is Stromboli. Het eiland inspireerde filmmaker Rosselini tot het maken van de gelijknamige film waar Ingrid Bergman een hoofdrol in speelt. Nu staat het vakantiehuis van de ontwerpers Dolce en Gabbana op dit eiland. In het verleden bezochten mensen het eiland voor de vulkaan, maar na een kleine uitbarsting in 2007 was de top afgesloten. De lokale bevolking wachtte in spanning af op een  grotere uitbarsting. Ze wachten nog steeds, het leven in de twee dorpen gaat gewoon door. Een meer afgelegen dorpje op het eiland is Ginostra, dat alleen kan worden bereikt door over zee. Het is een klein wit dorpje gebouwd op een klif, met uitzicht op een kleine haven. Er zijn geen auto’s, voor vervoer op het eiland worden muilezels ingezet.

We lichten het anker en varen naar Panarea, een juweel van een eiland. Het is beeldschoon, met witte dorpjes die zijn omzoomd door felgekleurde bougainvillaea in smalle steegjes. Er zijn geen auto’s op het eiland; je vindt er alleen golfkarretjes en elektrische fietsen.

De enorme afwisseling in werkelijk beeldschone landschappen zette het op een na grootste eiland Salina in 1994 op de internationale kaart, toen de film Il Postinomade er werd opgenomen. Het strand van Pollara, waar werd gefilmd, is adembenemend, vooral bij zonsondergang. In de eerste week van juni is het jarlijks is het decor voor het kappertjesfestival, met dans, spelletjes op straat en een rijk aanbod van lekker eten, gelardeerd met kappertjes. De belangrijkste haven, Santa Marina Salina, is mooi en ongerept, met een lange, autoluwe hoofdstraat vol chique boetieks en winkels.

Vanaf Filicudi varen we verder naar het westen naar Alicudi, de ruw geslepen diamant van de Eolische archipel. Zo aan het einde van de eilandengroep voelt het alsof de tijd er heeft stil gestaan: klein, afgelegen en kegelvormig, waar jaar in jaar uit zo’n 80 mensen permanent wonen. Bijna allemaal familie van elkaar, sommigen zijn het eiland nog nooit af geweest. De haven is klein – een kort stuk rotsachtig strand waarop de vrolijk beschilderde vissersboten worden neergelegd naast de ezels.

We gebruiken Alicudi als een keerpunt om richting Lipari te varen, het grootste en drukst bevolkte eiland van de zeven Eolische eilanden. Het heeft een ziekenhuis, scholen en een levendige sfeer, het jaar rond. De gelijknamige hoofdstad is druk (voor een eiland) maar een bezoek zeker waard. Bekijk de akropolis en het Eolische Archeologisch Museum vol met interessante voorwerpens: neolithische vazen, Romeinse amforen en een bijzondere verzameling theatrale maskers en beeldjes gemaakt in opdracht van o.a. Sophocles en Euripides.

Verder naar het zuiden, richting de Siciliaanse kust, bereiken we het laatste eiland: Vulcano. Het heeft een actieve, smeulende vulkaan en zwavelhoudende stank. Het is een dagtocht waard – en een gemakkelijke wandeling – om de vulkaan in actie te zien en te genieten van een warm modderbad.

We verlaten de Eolische eilanden en zetten koers op Sicilië. Als eeuwig kruispunt van de Middellandse Zee, blijft het prachtige eiland Sicilië reizigers verleiden met zijn duizelingwekkende verscheidenheid aan landschappen en culturele schatten. Het land van de Cyclopen werd geprezen door dichters, van Homerus tot Virgil en bewoond door vele oude culturen – de Feniciërs, Carthagen, Elymiërs, Romeinen en Grieken. Aan de horizon: Milazzo, Sicilië.

Milazzo is een bezoek meer dan waard. Laat je niet afschrikken door de industriële ontwikkeling net voor de kust. Het oude stadscentrum is charmant en heeft een aantal mooie gebouwen en kerken, terwijl de kaap ook zeer de moeite waard is om te verkennen. Met name het prachtige Normandische kasteel, de kerk van Sant’Antonio di Padua (gehouwen uit de rotsen) en de stranden van de Riviera di Ponente. Dagelijks kun je genieten van het prachtige uitzicht en een mooie zonsondergang en er zijn verschillende goede wandelroutes.

Je hebt de hele vrijdag om te ontspannen aan boord, naar één van de zandstranden te gaan of het betoverende Sicilië te ontdekken. We brengen je dan met de watertaxi aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een volgende ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Amantea
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Lamezia Terme Airport (0:30 min)

Ontschepingshaven: Milazzo
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Catania Airport (1:45 min)